Pécsely története

 

   

Pécsely története

Pécsely történetét legbővebben Veress D. Csaba dolgozta fel A három Pécsely története című könyvében 1992-ben.
A Balaton északi partvidékén – a Tihanyi-félsziget hossztengelyének meghosszabbításában – hatalmas, mintegy 6x5 km szélességű és mélységű, félköríves amfiteátrumként mélyed a Balaton-felvidék magaslatai közé a pécsely-balatonszőlősi medence.
A medencét három oldalról – délnyugat-nyugat-észak-északkelet felől – átlagosan 150-250 méter relatív magasságú dombok és magaslatok veszik körül: a Kakas-hegy (303 m), a Bagó-hegy (326 m), a Felső-hegy (360 m), a Derék-hegy (363 m), a Sima-hegy (327 m), a Róka-hegy (398 m), a Nagy-Gella (419 m), a Hegyesmál-hegy (412 m), a Balatonszőlős feletti másik Bagó-hegy (250 m) valamint a Száka-hegy (264 m) erdőkkel, szőlőkkel borított magaslatai. Egyedül csak délkeleti irányban – a Tihanyi-félsziget felé – nyitott a medence, csodálatos panorámát nyújtva a Balatonra.
A délnyugati-északi-északkeleti szelektől védett medence kedvező mikroklímája, valamint a Balaton-felvidék magaslatairól bőven csörgedező források és patakok évtizedek óta ide vonzották az embert. Ősidők óta lakott ez a táj.

Pécsely környéke


Pécsely Veszprém megyében a Balaton-felvidéken található. A község a balatonfüredi kistérség területén fekszik, közigazgatási területe kb. 20 km2. Kilenc településsel szomszédos: Aszófő, Balatonszőlős, Tótvázsony, Barnag, Vöröstó, Mencshely, Vászoly, Balatonudvari és Örvényes.

Pécsely napjainkban

Pécsely Veszprém megyében a Balaton-felvidéken található. A község a balatonfüredi kistérség területén fekszik, közigazgatási területe kb. 20 km2. 
Pécsely lakosságszáma 2017 év elején 596 fő. A településen van iskola, óvoda, háziorvosi és fogorvosi rendelő, védőnői szolgálat, könyvtár, kultúrház és posta. A legnagyobb cégek a Klára-Pusztai Ipari Park Kft. és a Ferrocom Kft. vasüzeme.
Az általános iskolában alsó tagozat az óvodában két csoport működik. 2015-től a négy település – Balatonszőlős, Dörgicse, Pécsely és Vászoly – háziorvosa Dr. Lampert Veronika.